NRC/NRC Next

NRC Handelsblad

Oplage: +/- 250.000

Verspreidingsgebied: Nederland

Website: www.nrc.nl

NRC Next

Oplage: +/- 65.000

Verspreidingsgebied: Nederland

Website: www.nrcnext.nl

NRC Handelsblad is één van de oude kwaliteitskranten van Nederland. NRC Next is een kleiner broertje, letterlijk en figuurlijk, die zich richt op een jonger publiek. Dit komt tot uiting in de stijl van de krant, want er staan veel stukken over jongeren en studenten. Voor het onderwerp nieuwe media heeft dit tot gevolg dat er redelijk diepgaande stukken in staan; nieuwe media heeft immers veel raakvlakken met jongeren.

De twee kranten komen op één punt overeen. Er is veel nieuws over nieuwe media in relatie tot de economie. Gedacht moet worden aan artikelen over bedrijven als Google en Microsoft, waarvan de activiteiten worden beschreven op een globaal niveau. Dat dit ook in NRC Next staat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat NRC Next een deel van het nieuws van NRC Handelsblad overneemt.

De aandacht voor ‘echte’ nieuwe media is in het NRC Handelsblad marginaal. Er staan in de NRC Next interessantere stukken over nieuwe media.

NRC Handelsblad heeft naast de papieren uitgave een digitale versie. Eer moet een abonnement voor worden afgesloten als je geen abonnement hebt voor de papieren uitgave. De twee uitagaven zijn identiek. De digitale editie is erg goed uitgewerkt, want je kan de krant gemakkelijk doorbladeren en elk artikel afzonderlijk aanklikken voor een beter overzicht.

NRC Next heeft niet een digitale versie, zoals NRC Handelsblad. Je kunt echter wel naast een ‘normaal’ abonnement een pakket nemen met een abonnement op de papieren versie en de website. Op de website staat een archief met de artikelen, maar geen digitaal duplicaat van de krant. Je kunt niet alleen een abonnement nemen hert digitale archief, wat bij het NRC Handelsblad wel mogelijk is.

Analyse: NRC next

De next is de hippe versie van het NRC Handelsblad en richt zich voornamelijk op studenten en jonge werkende mensen. Een vergelijking van de twee is als gedaan door Cendy. Nu gaan we wat dieper in op de NRC next zelf. Wat wordt er op het gebied van nieuwe media zoal besproken en hoe worden deze onderbracht in categorieën door de krant? Online kun je vrijwel alles lezen wat er ook in de krant te vinden is. Er is alleen geen digitale versie van de krant. Online is alles netjes onderverdeeld en kan je met de zoekfunctie bijna alles vinden. lees meer…

Recente reacties

Recente nieuwsberichten

Tags

Amsterdam Android app apple beveiliging blackberry China concurrentie convergence cybercriminaliteit diginotar digitalisering dreigtweet facebook fraude game games google hacken hyves internet ipad iphone iphone 4s microsoft nokia onderzoek online overheid politie politiek privacy samsung smartphone sociale media sociale netwerken software steve jobs surveillance tablet twitter veiligheid website wikileaks YouTube