De hacker: cybercrimineel of vrijheidsstrijder?

Het verschijnsel hacken wordt door velen als een gevaar gezien. Maar daartegenover zijn er ook bepaalde groeperingen, zoals Anonymous, die strijden tegen censuur op het internet en surveillance en daarom verschillende websites van overheden of beveiligingscorporaties hacken. Zij hacken dus aan de hand van vrijheidsidealen. Zo werd er bijvoorbeeld een cyberaanval gepleegd nadat de downloadsite The Pirate Bay was geblokkeerd. Het onderwerp kan dus op verschillende manieren worden beoordeeld. De nieuwsmedia heeft hierbij dan ook veel invloed op de manier waarop een gemeenschap een hacker bekijkt. In deze analyse wil ik aantonen hoe de Nederlandse dagbladen zich uiten over hackers en of dat van invloed kan zijn op de denkwijze van de samenleving. Want wat wordt hierbij vooral belicht en op welke manier? Mijn aanpak is te duiden als een frame analyse die is gebaseerd op de literatuur van Julie Jones, Itai Himelboim en Robert Entman.

Methode

De databases van Metareporter en LexisNexis zullen hierbij als analytische hulpmiddelen worden ingezet. De periode waarin de hacker-gerelateerde artikelen zijn geaggregeerd (met de tags ‘hacker’ en ‘hacken’) dateert van 5 september 2012 tot en met 19 november 2012. Dit waren 66 van de 2950 artikelen, wat 2,2% is van het totaal. Een blik op het aantal artikelen zegt iets over hoeveel nieuwsdekking er is geweest omtrent dit onderwerp. Maar door ze tevens nader te bestuderen, aan de hand van LexisNexis, is het mogelijk om te kijken hoe een hacker door de Nederlandse dagbladen is geframed. Welke woorden of beelden zijn er precies gebruikt? Waren deze positief, negatief of neutraal? Elke krant die over een hacker of hacken heeft geschreven, zal deze analyse ondergaan. Uiteindelijk zal het mogelijk zijn om een opsomming te maken van de manier van framing rondom dit onderwerp. Eventuele verschillen tussen kranten of een overheersend discours zal kunnen worden geformuleerd.

Frames

Maar allereerst bekijk ik de literatuur van Entman om een duidelijk beeld te scheppen van het fenomeen ‘framen’ in de nieuwsmedia. Frames zijn volgens Entman communicatieve gereedschappen en kunnen worden gezien als de uitkomst van strategische communicatieve beslissingen (Entman in Jones & Himelboim 277). Denk hierbij aan welke informatie wordt geselecteerd of wat in het oog wordt laten vallen. Frames stimuleren diegenen die het nieuws waarnemen en erover nadenken om in een bepaalde richting te denken; mensen worden daarmee door het nieuws gestuurd. Door verschillende mediaverhalen te vergelijken die een gebeurtenis of onderwerp hetzelfde hadden kunnen beschrijven, worden tekstuele keuzes die een verhaal op een bepaalde manier framen onthuld. Er wordt hier dan gekeken naar verschillend woord- en beeldgebruik. Nieuwsframes worden belichaamd door sleutelwoorden, metaforen, concepten, symbolen en beelden in een narratief. Ze worden dan ook gedetecteerd door bepaalde woorden en beelden die constant terugkomen te peilen. Op deze manier is een frame te ontdekken. De essentie van framing is het uitvergroten of verkleinen van bepaalde elementen, iets wat Entman aanduidt met ‘sizing’. Hierdoor vallen bepaalde dingen meer of minder op. Zo bekijkt Entman de hoeveelheid nieuwsdekking van KAL and Iran Air Incidents. Kortom, frames presenteren nieuws op een bepaalde wijze die van invloed kan zijn op de denkwijze van nieuwslezers (Entman 6-9).

Analyse

Dus hoe wordt de hacker in de Nederlandse dagbladen geframed? Hierbij kan de berichtgeving in drie gebieden worden onderverdeeld: positief, negatief of neutraal. Bij een positieve benadering werden hackers in verband gebracht met het strijden voor vrijheid op het internet. Hierbij werd voornamelijk de hackersgroep Anonymous aangehaald die bijvoorbeeld actie voerden tegen de blokkade van de downloadsite The Pirate Bay. Tevens was er berichtgeving over het inzetten van de kennis van hackers om fouten in software op te sporen, wat ook als positief kan worden gezien. Maar wanneer hackers negatief in het nieuws kwamen, werden specifieke woorden als ‘cybercrimineel’, ‘dader’, ‘digitale inbraak’ of ‘computercriminelen’ gebruikt. Deze termen gaven de hacker een negatieve lading, wat de denkwijze van de lezers zou kunnen beïnvloeden. Hierbij werd de bezigheid hacken dan ook voornamelijk als onwettig en gevaarlijk beschreven. En bij een neutrale houding van de nieuwsmedia werd er voornamelijk ingespeeld op de veiligheidstoestand van verschillende systemen of gekeken naar de vraag of politie meer bevoegdheid moet krijgen om de computers van burgers te kunnen hacken. Nadat alle artikelen waren bestudeerd en gesorteerd op de manier van framing was het mogelijk om de volgende grafiek samen te stellen (zie figuur 1):

Figuur 1. Frame analyse omtrent hackers in de Nederlandse dagbladen

In figuur 1 zien we de manier van framing over hackers per krant. Aan de hand van de grafiek is te zien dat in de Nederlandse dagbladen een negatieve berichtgeving over hackers domineert. Woordgebruik als ‘cybercrimineel’, ‘dader’ of ‘digitale inbraak’ kon veelvoudig worden gepeild. De Telegraaf en het Algemeen Dagblad kwamen hierbij het meest naar voren. Tevens is er geen een krant overheersend positief. Alleen de Metro had alleen positieve berichtgeving, maar dat liet het dan ook bij het publiceren van maar één bericht. Daardoor is het niet mogelijk om deze krant als positief te bestempelen. Met behulp van figuur 2 is een compleet overzicht van de frame analyse te zien:

Figuur 2. De verhoudingen omtrent de framing van hackers in de Nederlandse dagbladen

Conclusie

Nu we weten welke manier van framing overheerst, kunnen we dieper ingaan op het feit dat dit als een strategische communicatieve beslissing kan worden gezien. Frames zouden diegenen die het nieuws waarnemen in een bepaalde richting willen sturen, waardoor bepaalde aspecten worden uitvergroot (sizing). Hiermee wordt een bepaald discours gecreëerd waar je niet aan kunt ontkomen. Michel Foucault schrijft in zijn tekst ‘The Discourse on Language’ dat in elke gemeenschap de productie van discours wordt gecontroleerd, geselecteerd en georganiseerd volgens een bepaald aantal vaste procedures en benoemt het als een riskante wereld (215-216). Dit is in de nieuwsmedia rondom hacken ook aan de gang. We zien een constante benadrukking van de hacker als een cybercrimineel, waardoor een bepaald discours ontstaat. Maar wie is gebaat bij deze negatieve framing? Je zou kunnen stellen dat bijvoorbeeld de overheid en de politie pleiten voor een overheersende negatieve houding in de gemeenschap richting hacken. Zij willen het fenomeen tegenwerken en het zal beter te bestrijden zijn wanneer een samenleving daar hetzelfde over denkt. Kortom, we kunnen concluderen dat in de Nederlandse dagbladen de hacker als een cybercrimineel wordt neergezet en niet als een vrijheidsstrijder. De overheid, politie en grote bedrijven vrezen voor cyberaanvallen en zullen daarom gebaat zijn bij een negatieve framing omtrent hacken.

Bibliografie

Entman, R.M. “Framing US Coverage of International News: Contrasts in Narratives of the KAL and Iran Air Incidents.” Journal of communication 41.4 1991: 6–27.
Foucault, Michel. “The Discourse on Language.” The Routledge Language and Cultural Theory Reader. New York: Routledge, 2000: 231-240.
Jones, J. & Himelboim. “Just a guy in pajamas? Framing the blogs in mainstream US newspaper coverage (1999—2005).” New Media & Society 12.2 2010: 271–288.

Dit artikel is geschreven door op 29/11/2012 en is terug te vinden onder Analyse, WG03. Het artikel is getagged met , , , , , , , .
Blijf op de hoogte van reacties middels RSS 2.0 feed. Je kunt een reactie achter laten, of een trackback vanaf je eigen site maken.

5 Responses to “De hacker: cybercrimineel of vrijheidsstrijder?”

 1. DavidDeBie on 30/11/2012 at 00:05

  Helder stuk en duidelijke conclusie. Een goeie vraag die je in je conclusie stelt is inderdaad wie er gebaat is bij deze framing. Dat de overheid niet blij is met groeperingen als Anonymous is goed voor te stellen, maar denk je ook dat de overheid de kranten in Nederland kan beïnvloeden?

 2. MaxVanMeegeren on 02/12/2012 at 12:00

  Bedankt David. Of ze daadwerkelijk de nieuwsmedia kunnen beïnvloeden, is een lastige vraag. In ieder geval zullen ze gebaat zijn met de huidige framing situatie. Wie daarbij het startschot geeft, is moeilijk vast te stellen. Er kunnen altijd invloeden achter de schermen plaatsvinden, maar die zijn dan niet zichtbaar. Het was aan mij om erachter te komen welke beweegredenen er zouden kunnen heersen achter deze strategische communicatieve beslissing. Daarbij kwam voor mij naar voren dat instanties als de overheid, politie en grote bedrijven hierbij gebaat waren. Wat is de link van jouw analyse?

 3. DavidDeBie on 02/12/2012 at 15:16
 4. despicable me minion rush cheats on 22/07/2013 at 02:25

  Their first attempt at a CGI animated film, The Tale of Despereaux, also bombed at the
  box office. The only thing holding it up is its connection to Sears products and ownership.
  In this survey, the “Rush of Fear” pass is listed at three different prices:
  $50.

 5. Chadwick on 18/10/2013 at 05:05

  Your way of telling everything in this post iss truly nice,
  all be capable of effortleswly be aware of it, Thanks a
  lot.

Leave a Reply

Recente reacties

Recente nieuwsberichten

Tags